De miljoenen achter Trump deel 2: Mercer en Icahn
De Financial Times biedt tegenwoordig dagelijks interessant leesvoer over de financiële banden van Trump en de invloed die dat heeft op ‘zijn’ beleid. Dat zijn zaken die vreemd genoeg in de rest van de media nogal onderbelicht blijven. Neem hedgefundmagnaat Robert Mercer en ‘corporate raider’ Carl Icahn.
(Afbeelding: uitsnede uit Millionen Stehen Hinter Mir van John Heartfield)
In een eerder bericht verwezen we al naar het omvangrijke (wat heet: het consortium bezit miljarden) zakelijke netwerk van de mysterieuze belegger Robert Mercer. Mercer financierde en ondersteunde aanvankelijk de campagne van de extreem conservatieve republikein Ted Cruz. Nadat deze echter uit de race was gestapt, werd Mercer naar verluidt benaderd door schoonzoon Kushner en besloot hij Trump inderdaad een flinke duw in de rug te bezorgen. Op dat moment zaten de polls voor Trump in het slop en verwachtte iedereen dat Clinton makkelijk zou winnen.
In de Financial Times (van 27 januari 2017, papieren versie) doet Gillian Tett uit de doeken dat het niet alleen om heel veel geld ging, maar dat Mercer’s netwerk nog wat anders te bieden had dat goed uitkwam: ‘computer science’ of beter gezegd: Big Data. Terwijl Trump zelf zich voordeed als een enigszins onbeholpen tweetende nitwit, had hij de keizer van de algoritmes dus achter de coulissen aan het werk.
Centraal in het computer-netwerk stond het bedrijf Cambridge Analytica, ooit door Britse computerexperts opgezet maar inmiddels grotendeels eigendom van Mercer. Mercer is ook de geldschieter achter Breitbard en heeft Steve Bannon z’n mediaproducties betaald. Cambridge Analytica (CA) heeft een techniek ontwikkeld en gepatenteerd (en daar een bedrijf rond opgebouwd) die bekend staat als ‘psychographs’ waarmee consumenten – en kiezers – bestookt worden met ‘microtargeted messages’ die afgepast zijn op grond van marktinformatie en psychologische profilering. Voor het geval u zich afvroeg waarom Facebook gratis was, en wat al die informatie over jou waard is. Het bedrijf werkt met lijsten die mensen op sociale media als facebook op hun verzoek invullen en vergelijkt dan die informatie met andere informatie die over die persoon online is ‘geoogst’ om psychologische patronen te determineren. In de woorden van de journaliste in de Financial Times: “The idea is that if someone knows how you shop, live, communicate, travel and so on, you can extrapolate backwards to create messages that resonate in a psychological sense.”
Tett schrijft dat de baas van CA, Alexander Nix vrolijk tegen haar verklaart dat ze een database hebben met 4-5.000 ‘data points’ over elke volwassene in de VS. Gillian Tett: “this sounds weird, if not creepy”. Nix vertelt verder dat ze in 2016 voor 50 campagnes gewerkt hebben, allemaal republikeins. Bannon zat in het bestuur. CA heeft ook voor de Leave campagne gewerkt in Groot Brittannië (Brexit).
Nadat Kushner voor Trump Mercer benaderde voor steun, zette die stilletjes een data science centrum voor de campagne op in San Antonio, Texas, en zette Cambridge Analytica aan het werk.
Nix vertelde Tett nog dat de tijd te kort was voor CA om het hele arsenaal aan “psychographic tricks” te ontplooien. Maar ze bombardeerden wel kiezers met op hun profiel aangepaste boodschappen. Zo hadden ze bijvoorbeeld uitgevogeld welke mensen twijfelden en eventueel overgehaald konden worden om op Trump te stemmen. Maar even interessant is dat ze een categorie instelden van Clinton-stemmers die overtuigd zouden kunnen worden om thuis te blijven.
De Clinton-campagne gebruikte natuurlijk ook Big Data, maar was volgens de FT veel meer bezig met demografische informatie en opinie-onderzoeken uit de vorige verkiezingen. Volgens Nix is de nieuwe techniek van CA erg nuttig geweest om de kiezers te “lezen”met name in de cruciale ‘swing states’.
Volgens de FT is het onmogelijk om de beweringen van CA te controleren, aangezien ze geen inzage geven in hun technische inboedel. FT concludeert dat als de claims ook maar gedeeltelijk kloppen, dit allemaal tamelijk ingrijpend is. Het zou ook consequenties hebben voor bedrijven als die met deze technologie concurrenten klanten af kunnen snoepen.
Icahn
Een andere miljardair die achter Team Trump zit, is de vermaarde belegger en ‘corporate raider’ Carl Icahn.
Die wordt op de voorpagina van het tweede katern van de FT van afgelopen vrijdag getrakteerd op de kop “Icahn benefits from Trump rally”(onderkop: “Presidential adviser’s energy company doubles in value – Green rules expected to ease”). Ican werd op 21 december benoemd tot “Special Advisor to the President on Regulatory Reform”. Zeg maar adviseur deregulering. Dat is voor Icahn een bijzondere positie omdat hij de laatste tijd vooral geïnvesteerd heeft in het overnemen van grote energie- en transportbedrijven.
De FT weet te melden dat de post van ‘adviseur’ voor grote ondernemers die overheidsposten innemen handig uitwerkt. Ze zijn dan geen officiële leden van het kabinet of van een ministerie, en hoeven daarom hun financiële belangen niet weg te parkeren gedurende hun politieke ‘dienst’.
Hoe dan ook, net als Mercer is Icahn ook weer een miljardair en (zo luidt dan de omschrijving bij mainstream media) een ‘filantroop’. Dat wil zeggen dat je aanzienlijke sommen geld wegzet bij andere dan je eigen commerciële belangen. Dat kunnen dan ook extreem conservatieve fondsen of projecten zijn, zoals bij Mercer, of een medisch centrum voor DNA-onderzoek of een fonds voor oud legerstrijders, zoals Icahn. Maar Icahn is nu dus ook raadgever in dereguleringen van Trump. Hij had hem al in het begin van zijn campagne steun toegezegd, en wordt daar kennelijk nu voor beloond. Icahn’s bedrijven hebben volgens de Financial Times direct belang bij de derugeleringsmaatregelen die Trump kan treffen. Zoals het concern CVR Energy, dat nogal nadeel heeft van de verplichting om biobrandstoffen toe te voegen. Dat zou het bedrijf zo’n 200 miljoen dollar per jaar kosten. Opheffing van die regel, zoals Trump al aangekondigd heeft, levert dus een groot voordeel op. De prijs van ethanol, dat veelal als bijmengsel gebruikt wordt, keldert nu al, dus een deel van de besparing kunnen de bedrijven al binnenhalen voordat de maatregel zelf afgekondigd is.
Maar dat was niet de enige directe wist voor Icahn, die bijgedragen zou hebben aan het pushen van Scott Pruitt voor hoofd van de dienst milieubescherming, die over het regelement over biobrandstoffen gaat. Pruitt is een klimaatontkenner en (helaas ook weer) aartsconservatieve Republikein. De tweede winstbron voor Icahn nadat bekend werd dat hij tot adviseur was benoemd, was de koers van zijn aandelen. Die van CVR verdubbelden in waarde nadat de benoeming bekend werd. Icahn zelf bezit 82 procent van die aandelen. De waarde van zijn aandelen bedragen nu 2.2 miljard dollar, tegen 1.1 voordat hij tot adviseur werd benoemd. Wat je noemt een goede ‘return on investment’.
————-
Over Cambridge Analytica zie ook dit artikel van Vice.
——–
Vind je dit soort berichtgeving belangrijk? Misschien wil je dan donateur van globalinfo.nl worden, of op andere manieren helpen… Zie hier voor meer informatie)