Ga naar de inhoud

FNV’s Internationaal Solidariteitsfestival 2024 (21 sept)

Zaterdag 21 september, Ru Paré in Amsterdam

5 min leestijd

(Foto Festival 2023. Foto: FNV)

Na het succes van het Solidariteitsfestival 2023 in Amsterdam, organiseren wij ook dit jaar weer een nieuw festival onder het vertrouwde motto van Grenzeloos Solidair. De voorbereidingen zijn in volle gang en op deze pagina houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. Ben jij erbij?

Dit gratis festival is voor iedereen die internationale solidariteit een warm hart toedraagt. Met onder andere live muziek, interactieve workshops en inspirerende internationale sprekers. Van een infomarkt tot een VR-experience en eten uit de wereldkeuken.
Ook dit jaar werken er weer veel solidaire vakbondsleden en activisten uit binnen- en buitenland samen aan een inspirerend programma.

Banner met gekleurrde vuisten

Interactieve workshops

Centraal in het programma staan acht interactieve workshops rond actuele solidariteitsthema’s, zoals ‘Internationale vakbondsstrategieën tegen extreemrechts’, met vakbondsvertegenwoordigers uit Argentinië Italië en Nederland.
Verder zijn er workshops over vakbondsstrijd rond toegankelijke zorg in Kenia, solidariteit met de strijd van vakbondsvrouwen uit de agrarische sector in Mauritanië, Tunesië en Marokko, internationale vakbondssolidariteit met Palestina en een internationale vakbondssamenwerking rond klimaat en een rechtvaardige transitie.

In alle workshops kun je in gesprek met internationaal actieve (kader)leden en bestuurders van de FNV en met vakbondsactivisten uit meer dan vijftien landen. Nieuwsgierig geworden?

Workshopronde 1: 11.15 – 12.45 uur

Workshop 1: ‘Marktwerking in de zorg maakt meer kapot dan je lief is’. Vakbondsstrijd rond zorg in Kenia en Nederland.

In deze workshop gaan we in gesprek met de Keniaanse vakbond van ziekenhuispersoneel over hun vakbondsstrijd rond het stoppen van marktwerking in de zorg. Onderzoeksbureau CICTAR vertelt hoe Nederlandse publiek en privaat geld wordt ingezet om te verdienen aan de Keniaanse zorg. Samen met leden en bestuurders van Zorg en Welzijn FNV bespreken we hoe dit verdienmodel ook in Nederland een steeds grotere speelt en hoe we internationale solidariteit èn samenwerking in de strijd tégen marktwerking en vóór goede zorg kunnen organiseren.

Workshop 2: Internationaal organiseren in de keten; in gesprek met vakbonden uit Mauritanië en Marokko

In deze workshop gaan we in gesprek met vrouwelijke vakbondsvertegenwoordigers uit Mauritanië en Marokko over het afdwingen van vakbondsrechten in internationale productieketens. FNV-leden en bestuurders uit Industrie-Agrarisch FNV vertellen hierbij hoe zij met hen samenwerken in de internationale keten van de zadenindustrie. Hierbij leggen ze uit hoe je als FNV-lid actief kunt worden in internationaal vakbondswerk als je binnen een internationaal bedrijf of productieketen werkzaam bent.

Workshop 3: Internationale vakbondsstrategieën tegen extreemrechts

In deze tijd vinden er in een groot deel veel van de wereld verkiezingen plaats. In veel landen zien we een sterke opkomst van extreemrechtse en antidemocratische partijen zoals pas ook in Nederland. Deze vormen een bedreiging voor de kernwaarden van de mondiale democratische vakbeweging. In deze workshop gaan we in gesprek met vakbondsvertegenwoordigers uit Argentinië, Italië en Spanje over welke vakbondsstrategieën werken als extreem rechts aan de macht is en hoe we onderlinge solidariteit kunnen organiseren.

Workshop 4: Panel en docu ‘Internationale rechten van sekswerkers’

Sommige groepen werkers vechten vandaag de dag nog steeds voor de erkenning van hun werk en hun rechtspositie. Mondiaal FNV ondersteunt álle werkenden in deze strijd en laat in deze sessie graag zien hoe sekswerkers voor hun arbeidsrechten en vakbondsvrijheid opstaan.

Workshopronde 2: 14.45 – 16.15 uur

Workshop 5: Vakbonden internationaal voor Vrede, vakbondssolidariteit met Palestina

Het voortslepende militaire geweld van de staat Israël in Gaza heeft inmiddels een onwaarschijnlijk lijden van de burgerbevolking tot gevolg met rampzalige consequenties voor Palestijnse werkers en hun families. We bespreken welke vakbondssolidariteit nodig is met vertegenwoordigers van de Algemene Vakbond voor Zorgpersoneel uit Palestina en de Israëlische vakbond MAAN. Met verschillende FNV leden, o.a. van Artsen voor Gaza en de MENA werkgroep, bespreken we hoe zij internationale solidariteit vanaf de werkvloer hebben georganiseerd en wat daaruit te leren valt voor een vakbondsbrede aanpak rond solidariteit met Palestina.

Workshop 6: Wij reizen samen: lessen over het verbinden van een klimaat- en vakbondsagenda in de strijd voor een beter OV!

In de Duitse campagne Wir Fahren Zusammen stonden klimaatactivisten en vakbondsleden samen op de bres voor beter OV. Zo verbonden ze op een succesvolle manier de strijd voor betere werkomstandigheden met de noodzaak voor meer investeringen in openbaar vervoer om de rechtvaardige transitie op de rails te krijgen. Samen met inspirerende internationale gasten van klimaat- en vakbeweging, en FNV kaderleden uit verschillende sectoren, bespreken we de lessen uit deze campagne voor in Nederland.

Workshop 7: Internationaal organiseren in de distributie

In deze workshop zoomen we in op internationale vakbondsstrategieën om te organiseren in de distributiecentra van grote internationale bedrijven. Hierbij zijn vakbondsleden en – bestuurders die organiseren in Lidl distributiecentra uit verschillende landen in de wereld vertegenwoordigd. Vanuit de FNV vertellen vakbondsbestuurders en -leden van Albert Heijn en Lidl distributiecentra hun succesverhalen.

Workshop 8: Het pittige gesprek, een tactiek tegen extreemrechts

We kunnen helaas lang niet altijd voorkomen dat extreemrechtse propaganda zich verspreidt. Maar als we in gesprek blijven met collega’s, vrienden en familie die hierdoor zijn beïnvloed, kunnen we ze bewegen om het nepnieuws en de leugens in twijfel te trekken en zo hun standpunten te heroverwegen. Omdat mensen veel eerder luisteren naar mensen die ze kennen, is het zo belangrijk om deze gesprekken te voeren op de werkvloer. Zo laten we ons niet uiteen spelen. Hoe je zo’n moeilijk gesprek kunt voeren, oefenen we in deze workshop.
Trainers Academie FNV – Osama Idries en Irene Hemelaar

Meld je aan!

Meld je vanaf 9 juli aan voor de workshops. Deel deze informatie gerust met een kennis, familielid of kameraad voor wie het solidariteitsfestival ook interessant kan zijn. Iedereen dient zich wel apart aan te melden.

Aanmelden

Praktische informatie

* Wanneer: 21 september 2024
* Hoe laat: van 10.00 tot 20.00 uur
* Waar: Ru Paré Community, Chris Lebeaustraat 4 te Amsterdam

Foto deelneem(st)ers met leuze: Trade unionisme is NOT A CRIME
Trade unionisme is NOT A CRIME.

Maaltijd
Festival 2023. Foto: FNV.

(1) Zie ook: FNV: Grenzeloos Solidair