Franse boeren en andersglobalisten in de gevangenis
Leden van de alternatieve Franse boerenbond Confederation Paysanne moeten op 19 juni de gevangenis in wegens het ontmantelen van een McDonalds.
De Franse radicale boerenorganisatie Confederation Paysanne heeft bekendgemaakt dat de boerenleider Jose Bove gevorderd is om zich vandaag te melden bij de gevangenis van Montpellier om zijn resterende gevangenisstraf uit te zitten voor het ontmantelen van een McDonalds-vestiging in 1999. Hij heeft toentertijd al bijna drie weken in voorarrest gezeten. De veroordeling van Bove en negen andere bestuursleden van de Confederation Paysanne werd in de zomer van 2000 door 50.000 sympathisanten bijgewoond. De McDonalds-vestiging bij Millau die ontmanteld werd door zo’n 300 mensen, bevond zich op dat moment in aanbouw. De ontmanteling was een aanklacht tegen de Amerikaanse maatregelen tegen Europese landbouwproducten, nadat de EU besloten had Amerikaans hormoonvlees van de markt te weren.
De boerenorganisatie wijst er op dat het hier om een politieke vervolging gaat, die ook gericht is tegen de globaliseringsbeweging. Leden van de conservatieve bond FNSEA worden bijvoorbeeld niet vervolgd voor de (veel ernstigere) vernielingen die zij aangericht hebben toen zij het bureau van de Groene minister van Milieuzaken Voineau bezetten of toen zij in oktober 2001 een koelbedrijf in Fougeres plunderden.
De veroordeelden zullen zich publiekelijk melden bij de gevangenis, vergezeld door oa. een karavaan tractoren.
Confederation Paysanne heeft opgeroepen om naar Montpellier te komen voor een protestbijeenkomst, en roept op om solidariteitsacties in het buitenland te organiseren.
Een Franstalig persbericht is te vinden op de website van indymedia-Belgie
De website van Confederation Paysanne
NRC over arrestatie:
Bericht van NRC-Handelsblad over het opsluiten van de boeren heeft als kop “Bove Mag Eindelijk de Cel in” (NRC 20 juni 2002) Volgens het stuk geniet de boeren-activist van alle aandacht. Citaat: “Niets spreekt immers zo tot de verbeelding als een held achter tralies, wellicht nog meer dan de foto die vlak na de demontage van Bove werd genomen: met de geboeide handen triomfantelijk in de lucht. (…)” Je moet wel een erg goeie journalist zijn om zon draai te geven aan het feit dat iemand voor een actie drie maanden de cel in draait. Dat iemand als Bove daarbij weigert op zn knieen te gaan kruipen heeft kennelijk als resultaat dat je onbeperkt door de media afgezeken wordt…
(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)