Ga naar de inhoud

G8 L’Aquila: Tegenprogramma zeer beperkt

De Italiaanse linkse beweging lijkt er niet in geslaagd om op het
laatste moment nog substantiële activiteiten tegen de G8-top te
organiseren. De top zelf vindt van 8-10- juli plaats in L’aquila, een
stad op 100 kilometer van Rome midden in het gebied dat in april door
een zware aardbeving getroffen werd.

3 min leestijd
Placeholder image

Zie eerdere berichten hier en hier.

Na de aardbeving van 6 april, nam Berlusconi het besluit de G8-top daar naartoe te verhuizen. Oorspronkelijk was dat door zijn voorganger Prodi gepland op een voor demonstranten afgelegen eilandje bij Sardinië. Als tegenacties was er alleen een tegentop op Sardinië gepland (die nog steeds doorgang zal vinden).

Na de plotselinge verplaatsing naar L’Aquila vonden er in Rome en L’Aquila enkele landelijke vergaderingen plaats, waar geen echte besluiten genomen werden. Definitieve besluiten werden verschoven naar een laatste landelijke vergadering op 21 juni in L’Aquila. Op die vergadering werd weliswaar besloten tot een demonstratie in het gebied van de G8-top op 10 juli, maar met nadrukkelijke vermelding dat die zich zonder incidenten zou moeten voltrekken en dat ook niet gepoogd zou worden het conferentieoord zelf te benaderen. De bevolking die nog grotendeels in tentenkampen bivakkeert, zou zich geen rellen op de hals willen halen. (Originele verklaring (Duitse vertaling))

Verder is er eigenlijk alleen in Rome een en ander (en dan nog onduidelijk) gepland op 7 juli. Delegaties voor de G8-top die op het vliegveld van Rome aankomen moeten door de stad rijden en op verschillende pleinen zouden dan protesten georganiseerd worden (al is nog onduidelijk wat en waar). Verder wordt er opgeroepen om op 8 juli decentrale autonome acties te voeren. Daarnaast zijn er nog wat kleinere initiatieven.

Op 4 juli is er een grote demonstratie in Vicenza tegen de uitbreiding van een militaire basis in de stad. Die was echter al lang gepland en staat eigenlijk los van de G8-‘mobilisatie’. (zie website). Ook internationaal is tot nu toe weinig actie te bekennen, met uitzondering van twee demonstraties in Duitsland.

Dit alles staat in schril contrast met de vorige G8-top in Italië, die in 2001 in Genua plaatsvond. Toen werd er meer dan een jaar van tevoren georganiseerd en waren alle linkse stromingen betrokken bij mobilisaties. Hele voetbalstadions en scholen waren afgehuurd om demonstranten te huisvesten (en uiteindelijk kwamen er meer dan 200.000 die zwaar belaagd werden door de politie).

Nu is er geen enkel ‘camp’ en er is ook geen echte internationale oproep om aan de acties deel te nemen uitgebracht.

Een van de redenen van de impasse is de verbrokkeling van links in Italië. De linkse coalitie die hiervoor regeerde is vechtend uit elkaar gevallen. Ook buitenparlementair links, zoals een deel van de in Genua zeer actieve ‘Disobbedienti’, had zich aan een parlementaire strategie verbonden. Ze dachten zo lokaal macht te kunnen veroveren. Hoewel dat in enkele gevallen lukte (zoals in Venetië) betekende het ook dat ze met de neergang van parlementair links meegetrokken werden.

Meer nieuws (Italiaans):

http://www.globalproject.info/
http://abruzzo.indymedia.org/
http://roma.indymedia.org/