Mega-oliepijplijn in Canada door protesten stilgelegd
Wederom is het aanhoudend protest van onderop gelukt om een groot nieuwbouwproject van de fossiele industrie stil te leggen. Het gaat om de Trans Mountain Pipeline die aangelegd wordt door Kinder Morgan, een van de grootste olieleidingen-bedrijven in de wereld met hoofdkantoor in Houston, Texas. In feite gaat het om uitbreiding van een oud pijplijnsysteem. Het bouwbedrijf, Kinder Morgan, heeft de bouwactiviteiten stilgelegd nu lokale autoriteiten niet met de benodigde vergunningen over de brug durven te komen omdat haar bevolking in grote meerderheid tegen is.
(Door Andrea Germanos, Commondreams, foto sum of us cc/flickr vertaling globalinfo.nl die heel graag donaties ontvangt)
De nieuwe aan te leggen pijp zou ruwe (tarsand) olie moeten vervoeren van Alberta naar de westkust van Canada. Inheemse bewoners, milieuactivisten en andere buurtbewoners zijn massaal tegen en verzetten zich met hand en tand tegen de bouwactiviteiten. Lokale autoriteiten zijn door de protesten huiverig om de vereiste bouwvergunningen uit te geven. Op 8 april heeft het bedrijf de bouwactiviteiten stilgelegd omdat de autoriteiten niet genoeg mee zouden werken. Dit wordt gezien als een mogelijk begin van geheel afstel.
Op de website commondreams wordt het besluit verslagen met de kop: ‘This Is Huge: Opposition Forces Kinder Morgan to Halt Trans Mountain Pipeline.” (“Dit is groot nieuws: oppositie dwingt Kinder Morgan om Trans Mountain Pipeline stil te leggen”).
Een vertaling:
“Dit is een teken dat organiseren werkt, en het zou wel eens het begin kunnen zijn van het einde van deze gevaarlijke pijplijn”, zegt Clayton Thomas-Muller van 350.org.
Milieu-organisaties en inheemse groepen juichen nadat Kinder Morgan zondag aankondigde dat het het meeste werk aan zijn controversiële Trans Mountain-expansiepijpleidingproject stopte, onder verwijzing naar voortdurende tegenstand.
“Dit is enorm”, voegde de pressiegroep Dogwood uit Brits Columbia eraan toe.
In de verklaring van het bedrijf om de verhuizing aan te kondigen, zei voorzitter en CEO Steve Kean dat Kinder Morgan “alle niet-essentiële activiteiten en gerelateerde uitgaven” opschortte als gevolg van de “huidige omgeving” die de aandeelhouders in gevaar brengt.
“Een bedrijf kan verschillen tussen regeringen niet oplossen,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar weerstand van wetgevers in B.C. die op gespannen voet staan met de steun voor het project afkomstig uit Ottawa en het naburige Alberta. “Hoewel we tot op heden in alle juridische uitdagingen zijn geslaagd, kan een bedrijf zich niet een weg procederen naar een in-service pijpleiding te midden van verschillen in jurisdictie tussen regeringen,” zei Kean.
Tenzij er voor 31 mei juridische overeenkomsten worden bereikt, zei Kean dat “het moeilijk is om een scenario te bedenken waarin we met het project doorgaan.” (Er zijn nog 18 lopende rechtszaken die het project zouden kunnen dwarsbomen, merkt het Wilderness Committee op.)
John Horgan, premier van B.C. zei van zijn kant zondag in een verklaring: “Het federale proces heeft de belangen van B.C. en het risico voor onze provincie niet in overweging genomen. We zijn toegetreden tot het aanvechten van de federale besluiten, dat door anderen werd begonnen, om dat punt te maken.”
(Foto lead now Canada cc/flickr)
“We geloven dat we de economie moeten laten groeien en tegelijkertijd het milieu moeten beschermen. We willen samen werken aan deze uitdagingen, maar we zullen altijd opkomen voor de bewoners van British Colombia, ons milieu en de duizenden banen die afhankelijk zijn van onze kust. “
Het stopzetten van dit project voor fossiele brandstoffen zou echter voordelen opleveren die de twee provincies waar de pijplijn doorheen stroomt te boven gaan, zoals auteur en klimaatactivist Bill McKibben opmerkte:
Odd to watch Alberta fighting with Ottawa fighting with BC, as if the interests of a) First Nations and b) Planet Earth are not also–indeed mostly–on the line. Carbon doesn’t stop at provincial or national borders #StopKM
— Bill McKibben (@billmckibben) April 8, 2018
Als zodanig heeft het project, afgezien van de omslag van Horgan, te maken gekregen met een felle en aanhoudende oppositie van een reeks groepen die eisen dat de rechten van land, water, inheemse groepen en anderen belangrijker zijn dan die van Big Oil.
Grand Chief Stewart Phillip van Coast Protectors zei dat Kinder Morgan “na enkele lange uren in de bestuurskamer” (…) “tot de onvermijdelijke conclusie kwam dat je simpelweg een pijpleiding er niet doorheen kunt stampen met zo’n oppositie – legale, politieke, en die ter plekke. Het is onmogelijk.”
Met een soortgelijke reactie zei de klimaat- en energieactivist Mike Hudema, van Greenpeace Canada:
Beleggers moeten beseffen dat de oppositie tegen dit project sterk en diep is en met de dag groter wordt. Deze aankondiging toont aan dat deze wijdverbreide oppositie een kritieke massa heeft bereikt. De wens van Britse Colombianen om schoon water te beschermen, het milieu te beschermen en achter de Inheemse gemeenschappen te staan, kunnen niet worden genegeerd of onder het tapijt worden geveegd. We roepen Kinder Morgan aan om dit project definitief af te gelasten voordat de litanie van rechtszaken, afbrokkelende economie en toenemende weerstand tegen de pijplijn dat voor hen doen.
Terwijl het bedrijf “er klaar voor lijkt te zijn om het in te pakken”, zei Wilderness Committee Climate Campaigner Peter McCartney dat de oppositie “nergens heen gaat totdat deze pijpleiding niet langer een bedreiging vormt voor de kust, het klimaat en de inheemse gemeenschappen langs de route.”
Ondanks dergelijke dreigementen blijven Ottawa en Premier Rachel Notley van Alberta nog steeds agressief aandringen op het project.
(Foto forestethics, cc/flickr)
“Deze pijplijn moet worden gebouwd,” verklaarde Notley zondag, en dreigde met juridische stappen “om ernstige economische gevolgen voor B.C. op te leggen als die regering haar huidige koers voortzet.” Ze voegde eraan toe dat haar provincie “bereid is om een investeerder in de pijplijn te worden”.
Trudeau (president van Canada, vert.) die zich eerder uitsprak over de ‘onwrikbare … inzet van het land om de klimaatverandering te bestrijden’ – zei op Twitter: “Canada is een rechtsstaat en de federale overheid zal handelen in het belang van het land.” Toegang tot de wereldmarkten voor Canadese hulpbronnen is een belangrijk nationaal belang. De uitbreiding van Trans Mountain zal worden aangelegd.”
Thomas-Muller (van 350.org en inheemse organisatie, vert.) zei echter dat “de investeerders van Kinder Morgan hebben gezien dat mensen in heel Canada de inheemse rechten, schoon water en een veilig klimaat verkiezen boven deze gevaarlijke pijplijn kiezen. Nu is het tijd voor Justin Trudeau om hetzelfde te doen.”