Ga naar de inhoud

mensenrechtenactivist Maksym Butkevych door Russen gevangen genomen

Onze vriend Maksym is gevangen genomen door de Russische militairen die zijn land binnengevallen zijn. Er is sinds zijn gevangenneming op 24 juni niets meer van hem vernomen. Gevreesd wordt voor zijn leven, en zijn familie vraagt om actie te ondernemen voor zijn vrijlating.

5 min leestijd

Maksym Butkevych is bekend van zijn inzet voor indymedia en het noborder netwerk. Later heeft hij zich ingezet voor vluchtelingen in Oekraïne, en voor vrijlating van Russische journalisten die in de Krim waren vastgenomen. Hij is al tientallen jaren actief in antifascistische en anarchistische organisaties.

Toen de Russen Oekraïne aanvielen, besloot hij zich bij het Okraiense leger te voegen om te proberen de aanval af te slaan. Hij verklaarde: “Ik ben mijn hele bewuste leven anti-militarist geweest en dat blijft mijn overtuiging. Maar op dit moment, voel ik me op mijn plek. Dit zijn tragische tijden. Iedereen doet wat ze kunnen op de plek waar ze zijn”.

Er zijn naar schatting meer dan 7000 mensen door Russische militairen gevangen genomen.

Op Open Democracy verscheen een kort stuk over zijn gevangenneming dat hieronder is vertaald
Ook op The Guardian is een artikel over hem verschenen.

Open Democracy schrijft:

Gevreesd wordt voor Oekraïense mensenrechtenactivist die door Rusland gevangen is genomen

Antiracistisch en antifascistisch activist Maksym Butkevych is naar verluidt vorige maand tijdens gevechten gevangen genomen

Door Daniel Trilling Kateryna Semchuk Valeria Costa-Kostritsky

Familie en vrienden van een prominente Oekraïense mensenrechtenactivist die tijdens gevechten in Oost-Oekraïne door Rusland gevangen werd genomen, hebben verteld dat zij vrezen voor zijn veiligheid.

Maksym Butkevych, die in Oekraïne bekend is om zijn decennialange anti-racistische en anti-fascistische activisme, werd in juni samen met andere leden van zijn eenheid gevangen genomen nabij het dorp Hirske in de regio Luhansk, aldus recente berichten in de Oekraïense media.

De gevangenneming van Butkevych werd op 24 juni aangekondigd door de Russische strijdkrachten, die een video van zijn verhoor online publiceerden. Zijn moeder, Yevheniya, vertelde openDemocracy dat ze sindsdien niets meer van haar zoon had gehoord.
De gevangenneming van Butkevych werd op 24 juni aangekondigd door de Russische strijdkrachten, die een video van zijn verhoor online publiceerden. Zijn moeder, Yevheniya, vertelde openDemocracy dat ze sindsdien niets meer van haar zoon had gehoord.

“Het belangrijkste wat ik nu wil is hem te horen – liefst te zien – aan de telefoon, om er zeker van te zijn dat hij niet werd onderworpen aan fysieke of psychologische marteling en dat hij min of meer in orde is,” zei ze.

Het is niet bekend waar Butkevych en de rest van zijn eenheid worden vastgehouden. Nadat de video van Butkevychs verhoor online was geplaatst, beschreef een reeks Russischtalige websites Butkevych als een extreem-rechtse nationalist.

Vrienden en collega’s van Butkevych, die in het bestuur van de Oekraïne-afdeling van Amnesty International zit, noemen dit propaganda.

“Het is zo Orwelliaans,” zei Yevheniia Polshchykova, een voormalige studentenactiviste die nu in Frankrijk woont. “Ze pakken letterlijk een antifascist, een mensenrechtenverdediger, en noemen hem een nazi.”

basis-Activist

Butkevych is medeoprichter van verschillende organisaties, waaronder het mensenrechtencentrum ZMINA en het No Borders Project, en heeft als journalist gewerkt voor onder meer de BBC World Service. Hij voert campagne tegen haatzaaiende taal en traint journalisten in het tegengaan van racisme en discriminatie in de media.

Zijn carrière als politiek activist gaat terug tot de jaren negentig, toen hij de anarchistisch geïnspireerde studentenvereniging “Direct e Actie” hielp oprichten. Jarenlang was hij een belangrijke organisator van protestbewegingen – waaronder de jaarlijkse herdenkingsmanifestatie voor Stanislav Markelov en Anastasia Baburova, twee Russische antifascisten die in 2009 in Moskou werden vermoord.

“Hij is kritisch over mensenrechtenschendingen, vooral die van de kant van de staat, ongeacht de plaats waar ze worden gepleegd, of dat nu Oekraïne is of het buitenland,” schreef Denys Pilash, een politicoloog gevestigd in Kiev, in een recente Facebook-post.

Sinds het eind van de jaren 2000 heeft Butkevych zich toegelegd op het ondersteunen van asielzoekers in Oekraïne, door hen te helpen toegang te krijgen tot huisvesting en sociale steun, en door te lobbyen voor hervormingen van de wet. “Maksym was een van de eersten die zo’n moeilijk en ondankbaar werk begon te doen,” zei Iryna Fedorovych, een voormalige collega bij het No Borders Project. In 2014, na het uitbreken van de oorlog in Oost-Oekraïne, breidde het werk van Butkevych zich uit tot het helpen van ontheemde Oekraïners.

Toen Rusland in februari van dit jaar Oekraïne binnenviel, meldde Butkevych zich vrijwillig voor militaire dienst.

“Ik ben mijn hele bewuste leven een antimilitarist geweest en blijf dat uit overtuiging,” vertelde hij in april aan Hromadske Radio. “[Maar] ik zal zoveel mogelijk doen om te beschermen wat het meest waardevol is.”

Overwinning, voegde hij eraan toe, zou niet alleen de bevrijding van Oekraïens grondgebied betekenen. “Het gaat er ook om hoe we [daarna] zullen zijn … Ik hoop dat het ons niet zo wreed zal maken dat we de mensenrechten op de lange baan schuiven. We vechten juist om de mogelijkheid te behouden om de waarden waar we voor staan te belichamen.”

Oksana Pokalchuk, hoofd van de Oekraïne-afdeling van Amnesty International, benadrukte tegenover openDemocracy dat Butkevych nu een krijgsgevangene is en riep Rusland op hem, net als alle andere krijgsgevangenen, te behandelen “in overeenstemming met de Conventies van Genève”