Ga naar de inhoud

No Bassaran dag 1

Meer dan 10.000 mensen zijn neergestreken bij het ‘waterdorp ‘ bij Melle (Deux-Sèvres).

2 min leestijd

Ze zijn van allerlei kanten gekomen, vaak in konvooi van auto’s en fietsen. Onderweg zijn hier en daar groepen tegengehouden door de politie, en ook zijn er meldingen van incidenten onderweg met fascisten.

(Wordt aangevuld/ vertalingen volgen)

Lokale autoriteiten hebben alles verboden maar daar trekt niemand zich wat van aan.

Politie te paard en met crossbrommers probeert groepen die via de velden naar het kamp lopen tegen te houden. Gisteren, vrijdag, werd dat onder andere met traangas gedaan, waardoor een roggeveld in brand vloog. Ondanks deze ‘tactiek van verschroeide aarde’ is de stemming goed.

Het kamp is overvol, zoveel mensen zijn er aangekomen en daarom zijn er nieuwe in de buurt in oprichting.

Vrijdag lukte het een groep van 600 fietsers om bij een van de grootste eierproducenten van het land te komen, waar massaal kippen worden mishandeld. Ze zijn grootgebruikers van water. Met vliegers werden waterkers in de bassins gedropt. Het idee is dat die plant zich snel vermenigvuldigt en vervolgens de pompen verstopt waarmee water uit het bassin naar de eier’fabriek’ wordt gepompt.

Een grote demonstratie vindt nu (zaterdag) ook plaats in de naburige havenstad La Rochelle, waar via verschillende ‘muziekvingers’ opgetrokken wordt naar een graanmultinational. De haven is een van de grootste graanhavens van Frankrijk. De actie is een grote verrassing voor de politie, die had verwacht dat de massa’s naar een van de bassins zouden trekken.

De inzet is de strijd tegen de agro-industriële ‘megabassins’voor water dat dient voor de grote graanboeren. Ze vullen de bassins (een is zelfs 18 ha groot) door grondwater op te pompen, terwijl de droogte door klimaatverandering al groot is. Het water is vervolgens alleen voor de grote boeren beschikbaar. Daarom is de linkse boerenbond Confederation Paysanne ook sterk betrokken bij de protesten.

Zie een verslag op reporterre

Volg al het nieuws hier:

https://t.me/s/STOPmegabassines

https://linktr.ee/stopmegabassines2024

(Eerder in het Nederlands: bij globalinfo.nl)