Studenten brengen de nacht door in Universiteit Utrecht
Gisterochtend, op maandag 8 mei, heeft een groep van ongeveer veertig Utrechtse studenten een van hun Universiteitsgebouwen, het Minnaertgebouw, bezet. De actie is georganiseerd door End Fossil: Occupy!. Ze eisen dat de universiteit hun banden met de fossiele industrie verbreekt.
Volgens woordvoerder Bobbie is een Universiteit “niet de plek voor een industrie gebaseerd op leugens.” Vannacht zijn de studenten in het gebouw blijven slapen, op matjes en slaapzakken verspreid door de kantine. De studenten zullen tot morgen in het gebouw blijven, en hebben het bestuur uitgenodigd voor een gesprek dat vandaag zal plaatsvinden.
Slapend actievoeren
De studenten zijn niet aan het eind van de dag naar huis gegaan, maar hebben in plaats daarvan geslapen in het Minnaertgebouw. In groepjes zaten ze gisteravond matjes op te pompen, gitaar te spelen, en thee te drinken. Ook de komende nacht zullen ze in het gebouw blijven slapen, ’s middags zullen ze dan vertrekken. De groep is ondertussen fors gegroeid, op een gegeven moment waren er zeker zo’n honderd studenten. Zelf waren de studenten positief verrast over het aantal deelnemers: “het was een actie die lastig te promoten was, aangezien een bezetting niet iets is wat we vroeg konden aankondigen, toch hebben we al een heleboel mensen weten te bereiken. Dit laat zien hoe erg dit onderwerp leeft onder de studenten. We verwachten dat er vandaag en morgen nog meer mensen zullen aansluiten, hoe langer we hier zijn hoe meer mensen in de gaten krijgen wat er gaande is.”
Een doel voor ogen
De actiegroep heeft een bezetting van drie dagen gepland: een dag voor elke eis. Op maandag was er een focus op de banden met de fossiele industrie. Vandaag zal gericht zijn op hun tweede eis: Wees eerlijk en neem verantwoordelijkheid. De studenten eisen dat de universiteit open is over hun banden met de fossiele industrie en hun huidige klimaatimpact, en dan niet alleen over de positieve kanten. “De website staat vol met positieve teksten over wat ze wél doen, ze lijken bijvoorbeeld erg trots op hun afvalscheiding. Ze zijn echter nog bang om grote stappen te zetten. Als ze de urgentie echt voelen, waarom roepen ze dan niet officieel de klimaatcrisis uit?”, licht Bobbie toe. Tijdens de bezetting is er een vol programma georganiseerd, er zijn verschillende sprekers en workshops voor iedereen die interesse heeft. Zo creëren de studenten een alternatief studieprogramma en “nemen ze hun Universiteit terug.”
Reactie Universiteit
Tot nu toe heeft de Universiteit nog niet geprobeerd de studenten weg te sturen, wel zijn er afspraken gemaakt over hoe alles zo veilig mogelijk kan verlopen. Een gesprek tussen de activisten en het bestuur zal later vandaag plaatsvinden. Volgens Bobbie zijn de studenten goed voorbereid: “we zullen vandaag praten over wat we van het bestuur verwachten en hoe we de volgende stappen vormgeven. We hebben tot nu toe veel mooie woorden gehoord, maar nog niet genoeg resultaat gezien.” Ook zijn ze voorbereid op andere uitkomsten, “als de universiteit nog steeds weigert concrete stappen te zetten, dan komen we terug. We hebben de luxe niet om eerst jaren aan een plan te werken, het is tijd voor actie.”