Turkse invasie: NGO waarschuwt voor golf van verdrijving in Zuid-Koerdistan
Als gevolg van de Turkse bezettingsoperaties zouden delen van de Koerdische regio van Koerdistan in Irak binnenkort te maken krijgen met een grote golf van verdrijvingen. Een christelijk vredesinitiatief spreekt van ongeveer 600 dorpen die acuut bedreigd worden ontvolkt te worden.
Turkije dringt steeds dieper door op het grondgebied van de Koerdische regio van Irak (KRI). Volgens de daar actieve NGO Community Peacemaker Teams (CPT) afgelopen zondag, strekt het Turkse bezettingsoffensief “Operatie Klauwslot”, dat medio juni werd uitgebreid naar delen van het Amêdî district, zich nu tot vijftien kilometer diep in het binnenland. Bij de vorige “Operatie Klauwbliksem en Donderslag”, die duurde van april 2021 tot april 2022, waren de bezettingstroepen slechts zeven kilometer in de regio opgerukt en hadden ze zich in het dorp Hiror (Hrure) gevestigd omdat het front van de guerrillastrijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) niet kon worden doorbroken. Om dit nu te overwinnen versterkt het Turkse leger nu de meer dan 70 militaire bases die het in strijd met het internationale recht in de KRI heeft en bouwt het zeven nieuwe bases, die geconcentreerd zijn in het Kanî Masî subdistrict in Barwarî Bala, dat bij Amêdî hoort. De bevolking van verschillende dorpen is de afgelopen weken al verdreven als gevolg van dit militaire geweld in het zuidelijke Koerdische grensgebied, en nu worden nog meer dorpen bedreigd met hetzelfde lot – met de goedkeuring van de Barzanî partij PDK, die geallieerd is met Turkije.
(Kaart: overzicht van de actuele ontwikkelingen in het KRI in de context van ‘Operatie Klauwslot’ © CPT)
600 dorpen met ontruiming bedreigd
Ten minste 602 dorpen in de Koerdische regio van Irak worden momenteel bedreigd met gedwongen ontruiming als gevolg van Turks expansionisme. Het CPT bevestigde dit cijfer ook en noemde 162 dorpen waarvan de bevolking al ontheemd is sinds het begin van de Turkse “klauwoperaties” in de vroege zomer van 2020. Om het langetermijndoel te bereiken, namelijk het vernietigen van de autonome status van de Koerdische regio en het veiligstellen van de controle van Turkije over strategisch belangrijke gebieden in Noord-Irak, vinden er naast permanente bombardementen op feitelijke guerrillagebieden gerichte aanvallen van het Turkse leger op nederzettingen van burgers plaats – onder het mom van grensbeveiliging en een vermeende “terroristische dreiging” voor Ankara.
Volgens het CPT-rapport heeft het Turkse leger alleen al in de afgelopen drie weken minstens 238 bombardementen uitgevoerd op nederzettingen, voornamelijk in het gouvernement Duhok. Als gevolg van deze aanvallen werd meer dan 2.000 hectare landbouwgrond verbrand, voornamelijk in de dorpen in het district Amêdî. Alleen al in het dorp Sergelê is ongeveer 55 procent van alle gecultiveerde en bruikbare grond voor landbouwproducten en beboste gebieden het slachtoffer geworden van de verschroeide aarde-politiek van Turkije.
Acht burgers gedood in 2024
De meer dan 230 aanvallen van de afgelopen weken maken deel uit van de minstens 1.076 bombardementen door het Turkse leger die tussen januari en juli door de Community Peacemaker Teams zijn geregistreerd in nederzettingsgebieden in de hele KRI. Bijna de helft van deze aanvallen was gericht tegen doelen in Duhok, waar het Amêdî-district ligt. Iets meer dan 400 aanvallen waren gericht tegen gebieden in Hewlêr (Erbil), Turkse bommen vielen 135 keer in het grotere Silêmanî gebied en meer dan 90% van alle aanvallen werd uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen. Volgens de beschikbare gegevens van het CPT zijn er sinds het begin van het jaar acht burgers gedood als gevolg van Turks militair geweld en raakten er nog eens tientallen gewond. Daarnaast zijn grote delen van de civiele infrastructuur in de getroffen gebieden vernietigd of zwaar beschadigd.
Klooster gebombardeerd, school verwoest
Eind februari bombardeerden oorlogsvliegtuigen een school in het dorp Mizê (Mizhe) tot puin. In het dorp Miska, dat net als Mizê bij Amêdî hoort, hebben vliegende moordmachines ongeveer een week geleden een Assyrisch klooster beschadigd. En in het nabijgelegen Guherzê (Guharz) vuurden bezettingstroepen onlangs op twee achtereenvolgende avonden hun artilleriegranaten af op drie woongebouwen en een auto. “Als Community Peacemaker Teams zijn we zeer bezorgd over deze escalatie van Turkse militaire operaties en de daarmee gepaard gaande schade aan de burgerbevolking en de civiele infrastructuur,” stelt het CPT-rapport. De organisatie vreest dat als de operaties van het Turkse leger in Zuid-Koerdistan doorgaan, duizenden mensen ontheemd kunnen raken zonder optie om terug te keren.