Update van de crisisupdate: gruwelijk akkoord in VS
In de VS lijkt afgelopen weekend op de valreep een akkoord bereikt. Al moet het nog goedgestemd worden in het Huis van Afgevaardigden vanmiddag. Er is een kleine kans dat het daar alsnog afketst. Er wordt al gemor gehoord in beide kampen (en Obama zelf heeft verklaard dat het ‘niet de overeenkomst was die hij zelf wenste’). Maar de beurzen hebben vanochtend zoals dat heet ‘opgelucht gereageerd’. Voor het eerst sinds tijden stegen de koersen weer wat.
(Zie eerdere update hier: crisisupdate 29 juli)
The Guardian over de deal.
Analyse: Bloody battle with only loosers.
En (met dank aan sargasso.nl) de officiële deal volgens het Witte Huis.
Onderdeel van de deal is dat Obama toestemming krijgt om het schuldenplafond verder te verhogen en dus geld bij kan lenen om de lopende rekeningen te betalen.
In ruil wordt er over de komende tien jaar voor 2 biljoen bezuinigen (dus tweeduizend miljard dollar). Over de precieze invulling wordt in de loop van het najaar beslist.
En, voor de republikeinen minsten zo belangrijk: er zullen geen belastingverhogingen (voor de rijken) komen. Al staat dat er – volgens de teapartyrepublikeinen- weer niet hard genoeg in. Maar de boodschap is duidelijk: de rijken kunnen opgelucht verder, de rest gaat bezuinigingen over zich heen krijgen. Of zoals de fractieleider van de Republikeinen het samenvatte: He added the agreement was “all spending cuts. The White House bid to raise taxes has been shut down.”(Forbes)
Huffington Post heeft een liveblog.
Paul Krugman schrijft doodleuk dat Obama ‘zich overgegeven heeft’. Er is geen ramp voorkomen met deze deal, die IS een ramp.
Wat momenteel aan het verschuiven is, is dat nationale staten, ook betrouwbaar geachte economieën als die van de VS, door investeerders niet langer als stabiele investeringsdoel beschouwd worden. Als ze dreigen te worden afgewaardeerd door rating agencies, zoals met de VS dreigt, lopen investeerders over naar multinationals als Johnson & Johnson, Microsoft en ExxonMobil. (analyse Guardian)
Ook het FD kopt dat ‘Apple meer geld in kas heeft dan Amerikaanse regering’
Ook lekker positief bericht vanuit Wall Street: Ten Signs The Double-Dip Recession Has Begun.
Ondertussen is de brand in de Eurozone ‘geblust door pyromanen’
———-
Aanvulling:
Beurzen veren even op maar beginnen dan alweer te zakken… de oorzaak is twijfel over de stemming in het congress maar vooral nieuwe slechte economische cijfers in de VS en vrees dat de kredietwaardigheidsstatus van de VS toch gaatworden afgewaardeerd (volgens Wall Street Journal).
Zie hier de scherpe val van de Europese koersen
————
Doneert voor meer van dit soort nieuws (details hier)