Via Campesina: Na de WTO nu IMF en Wereldbank aanpakken!
De internationale koepel van progressieve boerenorganisaties Via Campesina roept op om de komende najaarsvergadering van IMF en Wereldbank op de korrel te nemen. De centrale eis daarbij is dat beleid gestopt wordt dat gericht is op verdere industrialisering van de landbouw, en dat er een omslag komt naar voedselsoevereiniteit en daadwerkelijke landbouwhervorming. In de praktijk komt dat neer op het loslaten van een landbouwbeleid dat gericht is op productie voor de wereldmarkt. Binnen de wereldhandelsorganisatie WTO is de boel sinds vorige maand vastgelopen.
De gemeenschappelijke najaarsvergadering van IMF en WB vindt op 19 en 20 september in Singapore plaats. Er zullen dan protesten gehouden worden, onder andere in Korea en Indonesië. Maar Via Campesina roept op om al eerder, vanaf 10 september, wereldwijd met protesten te beginnen. Op die dag in 2003 maakte de Koreaanse boer Lee Kyun Hae een einde aan zijn eigen leven op de hekken rond de WTO-vergadering in Cancún. Hij voerde daarbij een spandoek mee met de tekst “WTO Kills Farmers!”.
De oproep van Via Campesina is te vinden op haar website.
Een vertaling daarvan:
10 september: Via Campesina roept op voor oplopen tegen neoliberalisme overal op de wereld
WTO, Wereldbank, IMF en Vrijhandelsakkoorden: weg ermee!
Tijd voor voedselsoevereiniteit!
Weg met de land-markten, Echte landbouwhervorming NU!
Op 10 september 2003 heeft de Koreaanse boer dhr. Lee Kyun Hae zichzelf opgeofferd voor de ministeriëe conferentie van de WTO in Cancun, Mexico. Hij was toen onmringd door duizenden demonstranten. Hij hield een spandoek vast met de tekst: “De WTO vermoordt boeren!”. Dat jaar stortten de WTO-onderhandelingen in. Sindsdien herdenkt Via Campesina deze dag elk jaar als Internationale dag van strijd tegen de WTO en neoliberalisme.
Eind juli van het huidige jaar zijn de onderhandelingen wederom ingestort, onder sterke druk van sociale bewegingen en door verzet van een groot aantal regeringen tegen de buitensporige eisen van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Deze instelling is nu een periode van winterslaap ingegaan van onbepaalde duur. De boeren-leden van Via Campesina, mannen en vrouwen uit alle delen van de wereld, hebben dit feit in juli 2006 in Genève gevierd samen met andere bewegingen.
De impasse van de WTO is goed nieuws voor de mensen en de bewegingen die zich jarenlang tegen haar beleid hebben verzet en het is een gelegenheid onze alternatieven naar voren te brengen. Tegelijkertijd moeten we meer aandacht vestigen op de Vrijhandelsverdragen die er afgesproken worden tussen landen of regio’s. Die leggen feitelijk hetzelfde beleid vast als de WTO. Dat is de reden dat leden van Via Campesina nu hun strijd opvoeren tegen Vrijhandelsakkoorden in Korea en andere regio’s.
In september 2006 herdenkt onze beweging de derde verjaardag van Lee Kyun Hae’s zelfopoffering, door protesten en bijeenkomsten te organiseren tegen de jaarvergaderingen van de Wereldbank en het IMF in Singapore (11-21 september). De Wereldbank en het IMF zijn eveneens instellingen die neoliberaal beleid opleggen zoals privatisering en handelsliberalisering.
Onze boodschap voor de IMF/Wereldbank-vergadering in Singapore:
1) We verzetten ons tegen het op de markt gerichte landbouwhervormingsbeleid van de Wereldbank en wij willen echte landbouwhervormingen. Wij zullen doorgaan met het uitbouwen van wat we gepropageerd hebben tijden de Internationale Conferentie over Landbouwhervorming en Rurale Ontwikkeling (ICARRD) die door de FAO georganiseerd werd in maart 2006 in Porto Alegre-Brazilieuml;. Wij houden de regeringen aan de verklaring die ze tijdens die conferentie ondertekend hebben.
2) Wij verzetten ons tegen neoliberaal beleid dat voorgestaan wordt door het IMF en de Wereldbank Het beleid (en de voorwaarden daarvoor) die door die instellingen opgelegd worden dwingen landen om hun markten te openen voor goedkope importen. Ze dwingen regeringen ook om te bezuinigen (op krediet en ondersteuningsprogramma’s voor landbouw, water, onderwijs…). Ontwikkelingsprojecten die door de Wereldbank voorgestaan worden (infrastructuur, grote stuwdammen…) dragen bij aan de verdrijving van boeren van hun grond en de vernietiging van locale gemeenschappen.
De Wereldbank en het IMF volgen dezelfde agenda als de WTO. Het is tijd voor deze instellingen om de deuren te sluiten en vervangen te worden door instellingen die voorstander zijn van voedselsoevereiniteit.
3) Wij verwerpen de criminalisering van boerenstrijd
Het beleid dat uitgedragen wordt door de Wereldbank en het IMF dwingt boeren om in verzet te komen als ze willen overleven en voedsel op hun land willen verbouwen. Het veroorzaakt ernstige conflicten tussen boeren, besturen en landeigenaren. Boeren zien zich gesteld tegenover grote repressie en criminalisering die verband houdt met het beleid dat door die instellingen voorgestaan wordt. Wij zullen de vergaderingen van de Wereldbank en het IMF aangrijpen om deze onrechtvaardigheid bloot te leggen.
Wereldwijd bijeenkomsten!
Wij moedigen alle leden van Via Campesina en hun bondgenoten aan om bijeenkomsten te organiseren en protesten, publieke debatten en culturele activiteiten die in jullie eigen gemeenschappen en landen ons verzet tegen neoliberaal beleid tot uitdrukking brengen.
Voorgestelde datums: (Elke gemeenschap/organisatie wordt uitgenodigd om een datum te kiezen tussen 10 en 19 september)
10 september: Herdenking van dhr. Lee Kyun Hae
18-19 September: Protest tegen Wereldbank en IMF-vergaderingen. Er zal een internationale delegatie van Via Campesina in Batam/Jakarta zijn om deel te nemen aan de protesten tegen de Singapore-vergaderingen.
(einde vertaling)
Zie ook: IMF, Krimpen of Zinken (eerder achtergrondartikel met kritiek op IMF)
Voor meer achtergrond over vastlopen WTO-onderhandelingen zie: wto Zip nr. 70
(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Zie in bericht.)